Kerstmis - mooie traditie in Liemers

reactiedatum 1900 1960

Voor veel Liemerse gezinnen is het een bekend fenomeen en hoort het bij het traditionele kerstgevoel: na de nachtmis in de kerk op kerstavond lekker verse worst eten met het gezin. In elk dorp is er weer een andere variant: worst met pannenkoeken, brood gedoopt in spekvet, balkenbrij, brood met vette worst, noem het maar op. Waar komt de traditie van worst eten na de nachtmis eigenlijk vandaan? Om de mis in de kerk te kunnen bijwonen, moesten mensen soms erg ver lopen. En in de winter was het vaak ontzettend koud! Dan is het heerlijk om thuis op te warmen met een warme maaltijd met vers en vet vlees. Verse worst na de nachtmis hoort bij de kerstgewoonte en is voor veel Liemerse gezinnen daarom nog steeds een bekend gebruik. Wat eet jij elk jaar tijdens Kerstmis? 

Kesmus - in het Liemers, door Antoon Berentsen

Veur völ Liemerse gezinne is ‘t ‘n bekend fenomeen en heurt ‘t bi-j ‘t traditionele kesgevuul: nao de nachmis in de kerk op kesaovend lekker verse wos aete met ‘t gezin. In elk dörp is d’r weer ‘n andere variant: wos meh pannekoeke, brood gedeup in spekvet, balkebri-j, brood meh vette wos, nuu:m ‘t maor op. Waor kump de traditie van wos aete nao de nachmis eigelek vandaan? Um de mis in de kerk te könne bi-jwone, moeste minse soms heel wied lope. En in de winter was ‘t duk allejekes kold! Dan is ‘t heerlek um thuus op te warme met ‘n warme maoltied met vers en vet vleis. Verse wos nao de nachmis heurt bi-j de kesgewoonte en is veur völ Liemerse gezinne daorum nog steeds ‘n bekend gebruuk. Wat aet gi-j elk jaor meh Kesmus?

Geef een reactie