Het gemaal in Giesbeek

reactiedatum 1880
Pomp Giesbeek Pomp Giesbeek Liemers Museum

Het is ongeveer 35 jaar geleden dat het monumentale gemaal in Giesbeek werd gesloopt. Het gemaal dat in 1880 werd gebouwd, was sterk verouderd en ‘uit de tijd’. Met de bouw van het nieuwe gemaal, dat in 1982 door Polderdistrict Rijn en IJssel werd geopend, was 6,5 miljoen gulden gemoeid.

Een gemaal is nodig voor de ontwatering van de Liemers en is in deze tijd steeds belangrijker geworden. Een eeuw geleden nog niet. Toentertijd waren er veel meer weilanden en ander opengebied waardoor het water makkelijker weg kon. Nu bestraten we zelfs onze achtertuin helemaal dicht. Al het regenwater dat nu bijvoorbeeld op de straten en pleinen terecht komt, verdwijnt via sloten en speciaal aangelegde kanaaltjes naar het gemaal bij Giesbeek en Kandia bij Groessen.

Rond 1980 werd nog geprobeerd het oude gemaal bij Giesbeek te behouden, maar dat mislukte. In die jaren was er nog weinig besef voor het ‘industrieel erfgoed’. Wel was er iemand die dacht: ,,We moeten een herinnering aan het oude gemaal realiseren.” En zo geschiedde. Precies op het afgebroken gemaal is een lijvig monument in een fors betonblok gegoten. Het is de enige overgebleven originele centrifugaalpomp met vliegwiel uit het oude gemaal en dateert uit 1882. De pomp werd destijds door een stoommachine aangedreven. Onder het de pomp staat: ..Omdat ik trouw mijn werk heb gedaan, mocht ik als herinnering hier blijven staan. 1882-1981” En zo is het!

Liemers Museum

Tags:

Geef een reactie